Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ArtBank: Αντίστοιχο του «βάρους (του) σε χρυσό»;

[H εισήγηση της διοργανώτριας του πρότζεκτ Λίτσας Μουσούλη στη συζήτηση για το εναλλακτικό νόμισμα, στο κλείσιμο της έκθεσης Art Bank Φάση 1]


Όταν ο Τζίμης Ευθυμίου, ο γνωστός πατέρας των Αέρα Πατέρα και του Ορίζοντα Γεγονότων τον χειμώνα που μας πέρασε μου ξαναθύμισε την Art Bank, μία παλιότερη ιδέα που είχε «μείνει στο ράφι», με έβαλε σε βαθιές και σοβαρές σκέψεις… το ζήτημα που θίχτηκε σ’ εκείνη τη συζήτηση και που ήταν κι ο λόγος που επανήλθε η Τράπεζα Τέχνης στο προσκήνιο ήταν το «να βγάλουμε δικό μας νόμισμα»!

Είχα παρακολουθήσει βίντεο και αναλύσεις που κυκλοφορούν εδώ και 2 χρόνια στο ίντερνετ, για την κρίση στην οικονομία και πως αυτή σχετίζεται (συνδέεται) με την απατηλή αξία του χρήματος, που φουσκώνει τα χρέη των οφειλετών, καταστρέφει οικονομίες κρατών και νοικοκυριών και οδηγεί στην οικονομική κατάρρευση όλο τον κόσμο τελικά.

Βυθίστηκα λοιπόν σε σοβαρές σκέψεις προσπαθώντας να βρω μια λύση, πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε νόμισμα όχι σαν συμβολική πράξη αλλά πώς θα δημιουργήσουμε κάτι που θα έχει πραγματική αποταμιευτική αξία, πώς δηλαδή θα μπορούσαμε να φτιάξουμε κάτι αντίστοιχο του παλιού σβώλου χρυσού ας πούμε, αφού δεν είμαστε χρυσοθήρες;
Είμαστε όμως καλλιτέχνες… !
Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε την Τέχνη;

Ίσως είναι αδόκιμος ο όρος, δεν έχω ασχοληθεί επιστημονικά με την οικονομία, όμως στην κυριολεξία μπορώ να πω ότι αυτό με απασχολούσε, πώς εμείς ως δημιουργικοί καλλιτέχνες θα κάναμε το νόμισμά μας τέτοιο ώστε να έχει πραγματικό αντίκρισμα και να μην κινδυνεύει να υποτιμηθεί…
Η λύση ήταν τόσο απλή, όμως τόσο δύσκολη στην προσέγγισή της, που κι εγώ η ίδια την αντιμετώπισα με δισταγμό στην αρχή. Δεν έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε έτσι! Απαιτεί κάποια λογική ακροβασία…

Να είναι αυτά τα ίδια τα νομίσματα ή τα χαρτονομίσματα έργα Τέχνης μοναδικά ή σε περιορισμένο αριθμό αντιγράφων…

Για τους πραγματιστές, τους υλιστές, τους ανθρώπους που θεωρούμε ότι έχουν στενή σχέση με το χρήμα η Τέχνη είναι απολύτως αόριστη και αφηρημένη έννοια. Ακόμη και για μας που την ασκούμε, ή μοχθούμε, ή ερωτοτροπούμε προσπαθώντας να το κάνουμε, η αξία του παραγόμενου έργου είναι προσωπική υπόθεση.
Πώς μπορεί να γίνει τόσο αντικειμενική που να αποτυπωθεί σε χρήμα;
Καλούμαστε να απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα…
Μπορούμε να το κάνουμε; Πιστεύω πως ναι!
Μέχρι στιγμής νομίζω ότι δημιουργήσαμε μερικές πολύ καλές ευκαιρίες για κάποιους συλλέκτες.

Στην δική μας περίπτωση, η σχεδίαση του χρήματος είναι στην ευθύνη του δημιουργού, αποτέλεσμα των θεμάτων και των τεχνικών που επιλέγει ο ίδιος.
Αποδέκτης είναι ο κόσμος.
Όποιος θέλει επιλέγει κάποια από τα νομίσματά μας για να τα συλλέξει ή να τα ανταλλάξει με προϊόντα ή υπηρεσίες από τους χορηγούς μας.

Λύσεις υπάρχουν και κάποιες ήδη διατυπώθηκαν στα έργα που είδαμε στην πρώτη έκθεση της Art Bank…

Τι είναι λοιπόν η Art Bank;
Κυρίως πρόκειται για ένα διαδραστικό έργο Τέχνης μεγάλης εμβέλειας όπου δημιουργείται χρήμα από εικαστικούς καλλιτέχνες και διακινείται μέσω των υποστηρικτών της ιδέας.

Η συνέχεια του χρόνου… στην επόμενη Φάση!

Λίτσα Μουσούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου