Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

«Η Δραματική Τέχνη συναντά την εκπαιδευτική πράξηΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, σε συνεργασία με το «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση», και η Σχολική Σύμβουλος των Φιλολόγων Ανατολικής Αττικής κ. Χ. Αλεξοπούλου σας προσκαλούν σε ημερίδα με θέμα:

«Η Δραματική Τέχνη συναντά την εκπαιδευτική πράξη
στη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων»,
                                                                               
που θα πραγματοποιηθεί

στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα (Κέας και Ανάφης, Γέρακας),
 στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 (9.00 π.μ. - 14.30 μ.μ.).

Στόχος της ημερίδας μία άλλη θέαση της διδακτικής μας (θέατρο < θεμαι), πιο δημιουργική, πιο βιωματική, μέσω των τεχνικών του Δράματος, στα φιλολογικά μαθήματα και σε όσα μπορούν να συνδυαστούν διαθεματικά με αυτά. Εκπαιδευτικοί δοκιμάζουν νέες μεθόδους, θεατρολόγοι τις εισάγουν, θεωρητικοί τις σχεδιάζουν. Όλοι μαζί σε μία κοινότητα, σε μία ημέρα, αρχικά με εισηγήσεις και στη συνέχεια με βιωματικά εργαστήρια, για να δούμε πώς εφαρμόζεται στην πράξη η «Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση».

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει εισαγωγικούς χαιρετισμούς από τη Σχολική Σύμβουλο των Φιλολόγων Ανατολικής Αττικής κ. Χ. Αλεξοπούλου, τη Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα κ. Π. Γκέκα και τον κ. Ν. Γκόβα, υπεύθυνο Πολιτιστικών Προγραμμάτων Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής, κεντρική εισήγηση από την κ. Ά. Αυδή, φιλόλογο και εκπαιδευτικό Δράματος - Θεάτρου, στρογγυλό τραπέζι, όπου έξι εκπαιδευτικοί καταθέτουν την εμπειρία τους από την εφαρμογή τεχνικών «Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση» στη διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων ή σχετικών διαθεματικών σχεδίων εργασίας στο Γυμνάσιο και Λύκειο και τρίωρα βιωματικά εργαστήρια, στα οποία θα εφαρμοστούν τεχνικές της «Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση» από μέλη του «Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην εκπαίδευση» και από καθηγητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Είσοδος ελεύθερη. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Δηλώσεις συμμετοχής: 210 3576059 και 6948083533
Πρόσβαση : http://gym-kall-gerak.att.sch.gr


Ημερίδα
 Πρόγραμμα

9.00 -9.15: Χαιρετισμοί

Δρ Χρύσα Αλεξοπούλου, Σχολική Σύμβουλος των Φιλολόγων Ανατολικής Αττικής
Δρ Πολυτίμη Γκέκα, Διευθύντρια Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα
Νίκος Γκόβας, Υπεύθυνος Πολιτιστικών Προγραμμάτων Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής.

9.15 - 9.35: Κεντρική εισήγηση
Άβρα Αυδή, φιλόλογος, εκπαιδευτικός Δράματος-Θεάτρου (Α.Π.Θ.): Το Εκπαιδευτικό Δράμα ως μέσο μάθησης.

9.45 - 11.00: Στρογγυλό τραπέζι

  1. Νάντια Τσενέ, φιλόλογος, Διευθύντρια Γυμνασίου Αυλώνα:  Οργανώνοντας μαθήματα - εργαστήρια για το αρχαίο δράμα: Ένα παράδειγμα από το Δ´Επεισόδιο της «Ελένης» του Ευριπίδη, Αρχαία Ελληνικά ´Γυμνασίου).
  2. Δημήτρης Βασιλείου, φιλόλογος  1ου Γ.Ε.Λ. Ιλίου:
α. Δραματοποίηση ακόμα και στη Γ´Λυκείου: Ο Σιούλας ο Ταμπάκος, Λογοτεχνία (Γ´ Λυκείου)
β. Μία δίκη στην Αρχαία Αθήνα: Λυσίου, Υπέρ Μαντιθέου, Αρχαία Ελληνικά Κατεύθυνσης (Β´Λυκείου).
  1. Κων/νος Γκούφας, φιλόλογος Ζαννείου Π.Π.Σ. και Πότα Κοταρίνου, μαθηματικός Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα:
α. Ανακαλύπτοντας τα Ξυστά και τα Μαθηματικά τους, Γλώσσα και Μαθηματικά (Α´  Λυκείου)
β. Αραβικός πολιτισμός: Η Ιστορία στη σκιά, Ιστορία και Μαθηματικά (Β´Λυκείου)
Δύο διαθεματικές προσεγγίσεις.
  1. Βασιλική Καραμπέτσου, φιλόλογος Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα: Όταν η έρευνα εμπνέει  μία νέα διδακτική που εξελίσσεται: Διδακτικοί πειραματισμοί στην Αντιγόνη και τα αποτελέσματά τους μέσα και έξω από το σχολείο, Αρχαία Ελληνικά (Β´Λυκείου).
  2. Κατερίνα Αλεξιάδη, φιλόλογος Π. Μουσικού Σχολείου Παλλήνης: Ατμόσφαιρα και συμβολισμός στο ποιητικό έργο του Ν. Λαπαθιώτη: μία διδακτική απόπειρα με θεατρικές τεχνικές, Λογοτεχνία (Γ´Γυμνασίου).

11.00 - 11.45: Διάλειμμα και επιλογή εργαστηρίου

11.45 - 14.30: Βιωματικά εργαστήρια

1.   Άβρα Αυδή, φιλόλογος, εκπαιδευτικός Δράματος-Θεάτρου (Α.Π.Θ.): Η θεατρική τέχνη στη γλωσσική διδασκαλία,  Έκφραση – Έκθεση ´Λυκείου).
  1. Ειρήνη Τσουραμάνη, θεατρολόγος - Βασιλική Καραμπέτσου, φιλόλογος - Ειρήνη Κοντογούλα, φυσικός και θεατρολόγος, εκπαιδευτικοί Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα, Η Ηθική της Επιστήμης, διαθεματική προσέγγιση αποσπασμάτων από τα διδακτικά αντικείμενα: Γλώσσα/Βιολογία/Φυσική/Χημεία, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή (Γ´Γυμνασίου).
  2. Καίτη Σερέτη, φιλόλογος Γ.Ε.Λ. Ν.Μάκρης – Αθηνά Καραβόλτσου, θεατρολόγος: Αντιγόνη: Βιώνοντας  τον ηρωισμό της ´Λυκείου).
  3. Νάντια Τσενέ, φιλόλογος: Διδάσκοντας ολόκληρα θεατρικά έργα, Λογοτεχνία, ενότητα: Θέατρο (Α´Λυκείου).
  4. Τατιάνα Ροδόλφου, φιλόλογος 3ου Γυμνασίου Γέρακα - Νάσια Χολέβα, θεατρολόγος: Προσεγγίζοντας ένα διήγημα μέσα από θεατρικές τεχνικές: Τα κόκκινα λουστρίνια  Λογοτεχνία (Α´Γυμνασίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου