Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Art Bank η τράπεζα που αλλάζει την όψη του χρήματος


Η Art Bank είναι μία τράπεζα που συγκεντρώνει και διακινεί έργα τέχνης.

Έχει σκοπό να δημιουργεί, να παρουσιάζει και να διαχειρίζεται καλλιτεχνικά νομίσματα που μπορούν να συλλέγονται ή να χρησιμοποιούνται ως μέσο συναλλαγής.
Η έκδοση νομισμάτων δεν είναι συμβολική πράξη των ανθρώπων της τράπεζας αλλά μια ομαδική και συνεχής καλλιτεχνική δράση που έχει στόχο την αντικατάσταση των άχρηστων και επικίνδυνων τραπεζογραμματίων που χρησιμοποιεί σήμερα ο πολίτης με αληθινά νομίσματα καλλιτεχνικής αξίας.


Απελευθερωνόμαστε από το ευρώ και το ψεύτικο χρήμα.
Αποταμιεύουμε σωστά.
Επενδύουμε στην καλλιτεχνική μας παραγωγή.

Η Τράπεζα Τέχνης δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2010 στους κόλπους της καλλιτεχνικής ομάδας «Ορίζοντας Γεγονότων», από την εικαστικό Λίτσα Μουσούλη. Η πρώτη δράση της έγινε το Νοέμβριο, με την έκθεση «Art Bank (φάση Ι)» στην ΕΠΑΣΚΤ, ενώ η δεύτερη δράση της, «Art Bank (φάση ΙΙ)»,δρομολογείται για αρχές του Καλοκαιριού.

Καλούνται οι δημιουργοί να σχεδιάσουν και να παράγουν έργα - νομίσματα, ανάλογα με την τεχνοτροπία, τη θεματολογία και την τεχνική που χρησιμοποιεί ο καθένας για παραγωγή του καλλιτεχνικού έργου του. Η συμμετοχή των έργων αυτών στην Art Bank κατοχυρώνεται με την καλλιτεχνική τους αξία, η οποία είναι και το πραγματικό τους αντίκρισμα ως νομίσματα και δεν κινδυνεύουν να υποτιμηθούν.

Καλούνται οι ιδιώτες να αποδεχτούν τα νομίσματα της Art Bank, επιλέγοντας, συλλέγοντας ή ανταλλάσσοντάς τα με άλλους ιδιώτες ή με προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται από επαγγελματίες, εταιρείες, οργανισμούς κ.τ.λ. που συνεργάζονται με την Art Bank.

Η Art Bank, μέχρι να δημιουργήσει την κεντρική της ιστοσελίδα, διατηρεί δύο σελίδες στο facebook:
Επίσης
  • Η Art Bank, ως project του «Ορίζοντα Γεγονότων», έχει καταχωρηθεί στις ιστοσελίδες του στην  Κατηγορία ArtBank
Ηλεκτρονική επικοινωνία:
  • lmousouli@yahoo.gr (Λίτσα Μουσούλη, για πληροφορίες)
  • douk@otenet.gr (Μαρία Δουκάκη, για αποστολή συνημμένων έργων)
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
  • 2111181945
  • 6975745264 (Λίτσα Μουσούλη)



ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Α. Η Art Bank διαθέτει έργα που αναπτύσσονται σε 3 κατευθύνσεις:

1. Τα Art Cach είναι τα νομίσματα της Art Bank και αποτελούν τα καλλιτεχνικά έργα που εκτίθενται, διακινούνται, ανταλλάσσονται.

α) H Art Bank δέχεται νομίσματα ισοτιμίας με το ευρώ, από 1 μέχρι 500.
β) Τα νομίσματα μπορεί να είναι από υλικά συμβατά με τη χρήση τους.
γ) Τα χαρτονομίσματα πρέπει να είναι σχεδιασμένα μόνο στη μια όψη. Η πίσω όψη χρησιμοποιείται από την Art Bank για την ταυτοποίησή τους (σφραγίδα κ.τ.λ.)
δ) Οι ενδεικτικές προδιαγραφές των χαρτονομισμάτων ως προς την αντιστοιχία αξίας-μεγέθους, που έχουν ήδη προταθεί στη φάση Ι (5 ευρώ-1/3 του φύλλου Α4, 10 ευρώ-1/2 Α4, 20 ευρώ-Α4, 50 ευρώ-Α3), συνεχίζουν να ισχύουν, χωρίς να είναι περιοριστικές.
ε) Επάνω σε όλα τα νομίσματα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός που αντιστοιχεί στην ανταλλάξιμη αξία τους (με ευκρίνεια ειδικά στις περιπτώσεις που παρεκκλίνουν από τις ενδεικτικές προδιαγραφές).
στ) Τα νομίσματα μπορεί να παράγονται από ένα μέχρι όσα αντίγραφα ορίσει ο δημιουργός, οπότε επάνω στο καθένα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός του αντιγράφου (όπως εφαρμόζεται στα χαρακτικά έργα).
ζ) Επάνω σε όλα τα νομίσματα πρέπει να είναι εμφανής η υπογραφή του καλλιτέχνη.

2. Τα έργα των καλλιτεχνών -που παράγουν Art Cash- αποτελούν το αποθεματικό της Art Bank, δεν εκτίθενται, παραμένουν στην κατοχή των δημιουργών τους, είναι διαθέσιμα προς ανταλλαγή.

α) Οι καλλιτέχνες, που παράγουν Art Cach, έχουν υποχρέωση να διαθέτουν δικά τους καλλιτεχνικά έργα ίσης αξίας με τη συνολική αξία των Art Cach που παράγουν. Επίσης, όταν αυτό ζητιέται, πρέπει να είναι σε θέση να ανταλλάξουν τα έργα αυτά (ή μέρος της αξίας τους) με Art Cach ή προϊόντα και υπηρεσίες όσων συνεργάζονται με την Art Bank.
β) Τα έργα αυτά στηρίζουν τη λειτουργία της Art Bank, αποτελώντας το αποθεματικό της «σε χρυσό». Τα έργα δεν εκτίθενται αλλά βρίσκονται στην κατοχή των δημιουργών τους, οι οποίοι αν το επιθυμούν, μπορούν να τα αφήνουν στο ντεπό της Art Bank.
γ) Η Art Bank θα δημιουργήσει και θα κοινοποιήσει κατάλογο με τα δηλωμένα-διαθέσιμα έργα των καλλιτεχνών που παράγουν Art Cach.

3. Καλλιτεχνικά έργα που σχετίζονται με το χρήμα και την οικονομική κρίση.

Στις δράσεις της Art Bank μπορούν να συμμετέχουν καλλιτέχνες με πάσης φύσεως εικαστικά έργα, video, performances κ.τ.λ. που σχετίζονται με το χρήμα, την οικονομική κρίση ή τις θεματικές ενότητες που η Art Bank ενδέχεται να προτείνει.


Β. Η Art Bank είναι υποχρεωμένη:

1. Να καταγράφει τα Art Cash σε κατάλογο αναρτημένο στην ιστοσελίδα της στον οποίο θα παρουσιάζεται ο αριθμός αντιγράφων του καθενός και η διαθεσιμότητά του.

2. Nα αναπτύσσει σχέσεις χορηγίας με εταιρείες, οργανισμούς και ιδιώτες.

3. Να διοργανώνει εκθέσεις των παραγόμενων Art Cash και παράλληλες δράσεις κατά την κρίση της.

4. Να ανακοινώνει τις δράσεις της στα κάθε φύσεως Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά.


Γ. H Art Bank έχει το δικαίωμα:

1. Να διατηρεί αποθεματικό σε ευρώ για τις λειτουργικές της ανάγκες.

2. Να δημιουργεί αποθεματικό με Art Cach και καλλιτεχνικά έργα.

3. Να διατηρεί ντεπό με καλλιτεχνικά έργα που διακινεί με πρωτοβουλία της και σε συμφωνία με τους δημιουργούς.
Όσον αφορά τα καλλιτεχνικά έργα σε φόρμα video ή performance, η Art Bank διατηρεί την ευχέρεια να τα αξιοποιεί με διάφορους τρόπους, κατόπιν συνεννόησης με τους δημιουργούς.

4. Να δημιουργεί κατάλογο με τα διαθέσιμα προς ανταλλαγή έργα των καλλιτεχνών που παράγουν Art Cash.

Η Art Bank στηρίζει τη λειτουργία και τη δράση της στην ποιότητα των καλλιτεχνικών έργων.
Γι’ αυτό διατηρεί το δικαίωμα να επιλέγει τις συμμετοχές.


Δ. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις δράσεις της Art Bank είναι υποχρεωμένοι:

Να καταβάλλουν τη συμβολική συνδρομή που θα ορίζεται κάθε φορά από την Art Bank.


Ε. Οι καλλιτέχνες που παράγουν τα Art Cash είναι υποχρεωμένοι:

Να παραχωρούν το 20% της αξίας των Art Cash τους όταν αυτά ανταλλάσσονται.


Η συντονιστική ομάδα της Art Bank
Γιάννης Αντωνόπουλος
Λίτσα Μουσούλη
Μανταλένα Αγγελέτου
Μαρία Αποστολοπούλου
Μαρία Δουκάκη
Τζίμης Ευθυμίου

2 σχόλια:

  1. Η Λίτσα σκέφτηκε να αναπροσαρμόσουμε τις τιμές για τα έργα που ανταποκρίνονται στις ενδεικτικές προδιαγραφές, ως εξής: ξεκινώντας από το μικρότερο, ισοτιμία με αξία 10ευρώ το 1/3 μεγέθους Α4, 15ευρώ το Α5, 35ευρώ το Α4, 80ευρώ (έως 100) το Α3.
    Η γνώμη μου είναι ότι είναι πιο σωστές αυτές οι αντιστοιχίες, γιατί όσο νάναι τα χαρτονομίσματα της Art Bank είναι έργα τέχνης και π.χ. μια τιμή 20 ευρώ σε μέγεθος Α4 κάπως το εξευτελίζει!!! Οπότε δεχόμενοι ως μικρότερη τιμή τα 10 ευρώ (για το μικρότερο μέγεθος) δε θα καταλήξουμε να παράγουμε μικρογραφίες-γραμματόσημα και θα εξασφαλίσουμε την ελάχιστη αυτή τιμή!!
    Επίσης, για να καταλαβαινόμαστε, θέλω να προσθέσω ότι το μέγεθος του χαρτονομίσματος δεν είναι το μοναδικό στοιχείο με το οποίο καθορίζεται η αξία του! Σίγουρα το άλλο στοιχείο πρέπει να είναι η ποιότητα που προκύπτει από την εργασία και τα υλικά αλλά και η ποσότητα αντιγράφων. Δηλαδή, για να αποφασίσει ο δημιουργός την αξία που θα δώσει στο χαρτονόμισμά του, θα κινηθεί αρχικά στα πλαίσια μεγέθους-αξίας αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσει και τους άλλους 2 παράγοντες. Οπότε, έχουμε έτσι πολλές εναλλακτικές ώστε να δώσουμε πληθόρα αξιών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό . Για τα τελευταία στοιχεία στις ισοτιμίες υπάρχει αυτός ο μετατροπέας νομισμάτων οπού μπορεί κάποιος να κάνει μετατροπή μεταξύ νομισμάτων και να δει σε πραγματικό χρόνο την αξία τον νομισμάτων. Το αναφέρω γιατί ίσος να είναι χρήσιμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή